Tlakové hrnce

Jakmile mu jednou přijdete na chuť, nebudete chtít už nikdy vařit jinak. Zvláště vývary, vařené hovězí nebo polévky se v něm dělají jedna báseň. Ale pryč s chutěmi – tlakové hrnce mají vlastnosti mnohem bohatší.

  • Tlakové hrnce šetří čas. Už po prvním uvaření uvidíte, kolik času vám tlakový hrnec ušetří. Například místo dvou hodin dušení masa stačí jen 40 minut – a teď si kromě úspory času spočítejte úsporu energie vynaloženou na vaření. Ano správně –
  • Tlakové hrnce šetří energii. Nejenom úspora času, ale také výrazná úspora nákladů na energie je pro tlakové hrnce typická. Díky výrazně kratší přípravě spotřebujete méně a ušetříte.
  • Tlakové hrnce mají pestré využití. Nejsou zdaleka jen pro vývary nebo přípravu masa. Výborně a rychle se v nich dělá třeba zelenina, která tak netrpí dlouhou tepelnou úpravou a zachovává si svěží vzhled. Zároveň je perfektně měkká a chutná.

tlakový hrnec
Tlakový hrnec Tescoma

Jak probíhá vaření v tlakovém hrnci?

Vaření v tlakovém hrnci je maximálně jednoduché. Většinou stačí jen omyté a překrájené potraviny hodit do vlažné či vroucí vody, zaklapnout víko, přivést vše k varu a po určitou dobu v hrnci s unikající párou držet.
Velký tlak uvnitř hrnce, horká pára a vařící voda dokonale připraví prakticky jakoukoliv potravinu. Pokud se naučíte správně dodržovat časy vaření, nebude pro vás problém v hrnci připravit přílohovou zeleninu i pořádný kus masa.

Jak vybrat tlakový hrnec?

Spolehlivou volbou jsou například tlakové hrnce Tescoma. Drží si konstantní kvalitu zpracování, dobře těsní a vydrží dlouho. Jak vybírat dál?

V prvé řadě se dívejte na jeho objem. Nezapomeňte, že malý tlakový hrnec je sice pro dva na první pohled dostačující, zase v něm ale neuděláte vývar do zásoby. Pak se zaměřte na jednoduchost obsluhy – moderní tlakové hrnce Tescoma můžete pohodlně ovládat i jednou rukou.

Stejně tak si prohlédněte způsob údržby, zda se díly snadno čistí a myjí. Výhodou některých tlakových hrnců může být také vyjímatelný koš na koření a zeleninu například při vaření vývarů.