Hrnce

Zařizujete si kuchyň a čeká vás nákup nádobí? Plánujete si pořídit nové hrnce? Připravili jsme pro vás článek plný inspirace a nápadů, jak se při nákupu hrnců neztratit, a jak vybrat ty pravé.

Dnešní trh s kuchyňským vybavením je přeplněn nejrůznějšími hrnci, kastrůlky a sadami na vaření. Ze všech stran se na vás hrnou reklamní nabídky s jedním či druhým revolučním způsobem vaření. Přesto už po dlouhou dobu vítězí jako univerzální hrnce do domácí kuchyně hrnce z nerezu.

Nerezové nádobí
Nerezové nádobí

Nerezové hrnce

Pokud jste někdy vařili v plechových napodobeninách hrnců z tržiště, oceníte výhody nerezových hrnců už po prvním vaření. Nerezové hrnce mají ale výhod mnohem více:

  • Nerezové hrnce jsou lehké. I přesto, že jsou vyrobeny z oceli, nejsou nerezové hrnce nijak závratně těžké.
  • Nerezové hrnce jsou odolné. Kvalitní ocel používaná na výrobu hrnců (např. hrnce Tescoma) vydrží prakticky vše, kovovými nástroji ji nepoškodíte a nějakou tu ránu také snesou.
  • Nerezové hrnce jsou praktické. Snadno se čistí, uvaříte v nich prakticky cokoliv bez jakýchkoliv problémů. Ocel na sebe neváže pachy, nezabarvuje se, je stálá.
  • Nerezové hrnce jsou vhodné na všechny typy sporáků. Moderní nerezové hrnce (opět např. hrnce Tescoma), využijete jak na indukci, tak na sklokeramických deskách, elektřině i plynových sporácích.
  • Nerezové hrnce rychle a dobře přenáší teplo. Současné nerezové hrnce mívají kvalitní sendvičové dno, které nejen rovnoměrně nese teplo, ale také teplo po nezbytně dlouhou dobu udržuje.

Jak vybrat nerezové hrnce?

Pokud vybíráte nové hrnce na vaření v domácnosti, dívejte se po nabídce osvědčených výrobců (například kvalitní hrnce Tescoma).

Kromě samotného materiálu si pečlivě prohlédněte úchyty hrnce i pokliček. Někdo preferuje teflonový povrch, díky kterému se nepopálíte, jiný nedá dopustit na ocel. Vždy se podívejte na kvalitu spojů, zda se díly neviklají; zkontrolujte, zda mohou být myty v myčce, a promyslete, zda chcete průhledné či neprůhledné poklice.

Kvalitní hrnce mají také často na vnitřní straně odměřovací stupnici. Vaření je díky ní zase o něco jednodušší a příjemnější.